2025. július 27., vasárnap

Szappankészítés a Zsivány-tanyán


Sokszor és sokan kérdezitek a szappanjam receptjét, amit eddig nem írtam egy bejegyzéshez sem. Ez nem azért van mert titkos volna vagy bármi ilyesmi, egyszerűen nem tartom magam nagy szappanszakértőnek. :) A neten nálam sokkal profibb készítők töltenek fel különböző tartalmakat a szappanozásról. Viszont a sok érdeklődőre való tekintettel, úgy döntöttem, hogy írok pár sort az én szappanjaimról. :) Nálam teljesen "minimál" szappanok készülnek, nem cifrázom túl. Ennek egyszerű oka van, hogy a tanyán fellelhető hozzávalókból készülnek és a lúg kivételével minden saját, így ingyen van. Elvégre önellátásra törekszünk, így ez a szappannál is a fő szempont. Illentve a saját szappanunk nem tartalmaz semmiféle mesterséges adalékanyagot, környezetkímélő és nem utolsó sorban bőrbarát. 

Egy alap szappanreceptem a következő képpen alakul: 1kg sertés zsír, 380g kecsketej ha van, vagy helyette víz, és 131g lúg. Ezek a számok, így kiszámolva egy bőrbarát szappant eredményeznek, de ha a sertészsír helyett valaki mást használ, esetleg vegyesen akkor újra kell számolni, ugyanis minden zsírnak más az elszappanosodási együtthatója, vagyis más mennyiségű lúg kell hozzá. 

Szükséges eszközök: edények (műanyag és rozsdamentes), mérleg, hőmérő, keverőkanál, botmixer, formák, védőfelszerelésként kesztyű és szemüveg a lúg miatt, illetve nyitott ablak!

Folyamat: Kimérem az összes hozzávalót, külön-külön. A vízhez vagy tejhez ( tej esetében érdemes fagyasztani és a fagyos tejhez adni a lúgot, így elkerülhető, hogy megégjen) óvatosan adagolva, kevergetés mellett hozzáadom a lúgot. Ez nagyon fontos, MINDIG A LÚGOT ADJUK A FOLYADÉKHOZ! A heves exoterm reakció hatására az elegy kb 80 fokra is felmelegszik. Félreteszem, amíg hűl, kb 40 fokosra kell visszahűlnie a következő fázis előtt. Eközben a zsírt is felolvasztom, majd ha szükséges hűtőfördővel hűtöm mindkét alapanyagot. Ha elérték a várt 40 fokot a LÚGOT A ZSÍRHOZ ÖNTÖM! Fokozatosan, több részletben, és kezdődik a keverés. Botmixerrel keverem míg puding állagú nem lesz. Ez a rész elég sokáig tart, akár 15-20 percig is! Amikor elérte a megfelelő állagot, ( ha kiemelem a mixert nyomot hagy a masszában a visszaeső csepp) hozzáadom a szárított gyógynövényeket. Illetve ilyenkor lehetne, színezni és az illóolajat is hozzáadni. Átkeverem és szilikon formába öntöm. Sütőpapírt teszek a tetejére, letakarom egy törölközővel és 24 óráig békén hagyom kihülni.  Fontos, hogy lassan hűljön, különben törékeny lehet a szappan. 24 óra után kiveszem a formákból, ami nagyobb tömbbe lett öntve ilyenkor érdemes felvágni a kívánt méretre, ugyanis még elég lágy ahhoz, hogy ezt törés nélkül megtehessem. Tálcára téve 4-6 hét száradás vár rájuk. :D  Ezt az időt még ki kell bírni mielőtt kipróbálhatnánk a szappankáinkat, minél tovább szárad annál jóbb lesz.

 A júniusi szappanjaim ma végre lekerültek a szekrény tetejéről, letelt a 6 hét, immár használatra készek! 😃 

A sárga szappan sertés zsír-kecsketej felhasználásval készült és szárított körömvirág szirmok kerültek bele.

A fehér szappan sertés zsír-csalánfőzet (víz+csalán) valamint plussz szárított csalán hozzáadásával készült.  







2025. július 18., péntek

"Gyomnövények" a tanyán

 Évek óta figyelem, hogy milyen nővények vesznek körül minket. Különös tekintettel a különböző gyógynövényekre, amik szinte gyógyítani születnek. Természetesen az én meglátásom szerint egyik növény sem haszontalan, mégha a kertészkedő embert olykor bosszantja is a jelenléte vagy akár a létezése. Minden növény okkal érkezik egy adott területre. A legfőbb ok, hogy takarja a fedetlenül hagyott földet. Különböző talaj tipusokon más-más a vegetáció. Most arra gondoltan készítek egy kis összeállítást arról, hogy nálunk, a Zsivány-tanyán az évnek ebben a szakában milyen növények fordulnak meg, és közülük melyik mit érdemes tudni.

 

 Az egyik legfontosabb a lándzsás útifű.

Ilyenkor a nyár közepén már másodszorra hozza hosszúkás leveleit. Májusban azonban már szedhető.   

A lándzás útifű egy sokoldalú gyógynövény, melyet baktériumölő, nyálkaoldó hatása miatt elsősorban légzőszervi megbetegedések, mint köhögés, torokfájás és asztma kezelésére használhatunk, de gyulladáscsökkentő, és emésztést segítő tulajdonságai is ismertek. Ezen felül a friss levelekből készült pakolás segíthet a sebek, égési sérülések és rovarcsípések gyógyulásában. Magjának magas rosttartalma révén hashajtó hatású,koleszterin csökkentő hatása szintén a mag és maghéj magas rosttartalmának köszönhető.

Nálunk évek óta a házipatika alappilére! Szirup formájában fogyasztjuk télen a megfázásos időszakban nagy hatékonysággal. Idén a második hajtásból teának is szárítok.  

lándzsás útifű


 A második nagyszerű növény a csalán, ami ilyenkor már szintén "másodvirágzását" éli. 

A nagy csalán egy  fantasztikus gyógynövény, melynek számos gyógyhatása van. Belsőleg és külsőleg is remek társa a felhasználónak. Főként vértisztító, vizelethajtó, és anyagcsere-fokozó tulajdonságai ismertek. Ezenkívül csökkenti a vér húgysavszintjét, és jótékonyan hat a reumás panaszokra, ízületi gyulladásokra. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használható.

 Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Segít eltávolítani a szervezetből a salakanyagokat és a méreganyagokat. Serkenti a vesék működését. 

Külsőleg használva a csalántea vagy kivonat segíthet a bőrproblémák, például ekcéma és pikkelysömör kezelésében. 

Mi elsősorban teaként fogyasztjuk, de szörpöt és bőrbarát szappant is készítettem már belőle. 

 

csalán

Nagy útifű: Nagyban hasonlít a gyógyhatása a lándzsás útifűére.  

A nagy útifű teája köptető és köhögéscsillapító hatású, így hatékonyan alkalmazható hurutos köhögés, asztma és más légúti megbetegedések esetén. A növény antibakteriális tulajdonságai révén gátolja a baktériumok szaporodását, így hozzájárulhat a fertőzések leküzdéséhez.  

Külsőleg alkalmazva a levelek segíthetnek a kisebb vérzések elállításában.

nagy útifű

 Kövér porcsin: A kövér porcsin egy gyakori egynyári gyomnövény, mely húsos, pozsgás leveleiről és szárairól ismerhető fel. Gyakran előfordul kertekben, szántóföldeken, és kedveli a meleg, napos helyeket. Bár sokan gyomként tekintenek rá, valójában ehető és tápanyagban gazdag növény. Gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Sokrétűen felhasználható. 

Élelmiszerként: Salátákhoz, főzelékekhez, levesekhez és savanyúságokhoz is felhasználható. Kellemes, savanykás íze van.

Gyógyhatása: Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, vértisztításra, gyulladások csökkentésére, valamint bőrbetegségek kezelésére is használják.

 

kövér porcsin
 

Mezei katáng: Gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek egyaránt van. Főként étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, vízhajtó és méregtelenítő hatásairól ismert. Emellett a növény gyökere is jótékony hatással van a szervezetre, mivel igen sok inulint tartalmaz, segít a vércukorszint szabályozásában és az emésztésben. Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. 

Mindezek mellett gyökeréből otthon is készíthető koffeinmentes kávé. A gyökeret meg kell tisztítani, szárítani, majd megpörkölni, és végül finomra őrölni. A kapott port forró vízzel leöntve vagy főzve egy kávéra emlékeztető, enyhén kesernyés, földes ízű italt kapunk.

Ebből sajnos csak elvétve akad a tanyán, így ennek kipróbálása még várat magára.. 

mezei katáng

 

Papsajtmályva: A papsajtmályva egy gyógynövény, melyet a népi gyógyászatban és a modern fitoterápiában is előszeretettel alkalmaznak. Főként gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatásáról ismert, melyet a benne található nyálkaanyagoknak köszönhet. 

A szárított levelekből és virágokból készült tea kiválóan alkalmas felső légúti megbetegedések, köhögés, rekedtség, torokfájás kezelésére, valamint gyomor- és bélhurut esetén.

Külsőleg borogatásként vagy lemosóként alkalmazható bőrproblémák, kisebb sérülések, égési sebek, viszketés, gyulladások kezelésére.

A növény friss levelei és zsenge szárai is fogyaszthatók, salátákba keverve vagy főzelékként elkészítve. 

papsajtmályva

Fehér libatopLevelei és magvai ehetőek, és számos jótékony hatással rendelkeznek. Főként idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese- és hólyagbántalmak, valamint hasmenés kezelésére alkalmazzák. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású. A népi gyógyászatban fejfájás és görcsoldó hatást is tulajdonítanak neki. 

Friss leveleit felhasználhatjuk levesek, főzelékek, saláták készítéséhez.

Remek takarmánykiegészítő a háztáji állatoknak. Az előző években rengeteg volt belőle, most jóval kevesebb.

 

fehér libatop

Szőrös disznóparéj: Levelei és hajtáscsúcsai ehetőek, frissen és főzve is fogyaszthatók, például levesekhez, egytálételekhez, vagy spenóthoz hasonlóan. A magokból liszt készíthető, vagy rizshez hasonlóan is elkészíthető. Emellett a növény gyógyászati célokra is felhasználható, levelei sebgyógyító hatásúak, magjából olaj nyerhető, ami aknés bőr és égési sérülések kezelésére alkalmas.

A libatophoz hasonlóan ezt is jóízűen fogyasztják a ház körüli jószágok.

szőrös disznóparéj

 

Parlagfű: Minden más mellett a legfontosabb feladata, a szabadon maradt földterület takarása! Elsőnek jelenik meg az ilyen területeken, majd fokozatosan átadja a helyét más növényeknek. 

Gyógyhatásának létezése sok vitát szül mostanában. Ebben nem is kívánok állást foglalni, mindenki döntsön belátása szerint, hogy fogyasztja e akár nyersen, akár tea formájában! Abban azonban biztos vagyok, hogy helye van a természetben és vegyszeres írtásával nagyobb kárt tennénk, mint amit a növény esetleg okoz....

parlagfű

 

Vadmurok:  A vadmurok sokrétűen felhasználható növény. Leveleit és gyökereit levesekhez, zöld magvai desszertekhez, körtebefőtthöz ízesítőként, friss virágait pedig süteményekhez használják. Emellett a vadmurok illóolaját bőrápolásra, hajápolásra, valamint az ízületi gyulladás és a reuma tüneteinek enyhítésére is alkalmazzák. 

vadmurok

 Betyárkóró: Tudományos bizonyíték nincsen a gyógyhatására, de népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, hasmenésgátló hatást tulajdonítanak neki. A betyárkórónak káros mellékhatása nem ismert. 

Ezenfelül, mint minden növény fontos talajtakarási feladatot lát el.

betyárkóró

 Európai kunkor: Bár egyes rokonai dísznövényként is használatosak, az európai kunkor mérgező tulajdonságai miatt nem alkalmas díszítő célokra. A növény pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, melyek májkárosító hatásúak.

 

európai kunkor

Fekete csucsor: A növény minden része mérgező lehet, de a legnagyobb koncentrációban a bogyókban és a levelekben található a szolanin nevű glikoalkaloid. A mérgezés tünetei hányingert, hányást, hasi fájdalmat, és súlyosabb esetekben idegrendszeri tüneteket is okozhatnak. Ha valaki fekete csucsor elfogyasztása után mérgezés tüneteit észleli, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Külsőleg alkalmazva azonban bőrgyulladás, ekcéma, és neurodermatitis kezelésére is használják. Az ebszőlő csucsor leveleinek főzete sebek lemosására és reuma elleni fürdőkhöz is alkalmas.


 
fekete csucsor

Csattanó maszlag: A növénynek több eleme is mérgező, például a levelei és a magja is. A csattanó maszlag bogyótermése erősen mérgező hatású, már pár szem bevétele is súlyos következményekkel járhat! A mérgezés tünetei között szerepel a pupillák túlzott kitágulása, a kiszáradt száj, a nehéz vizelés, a szapora szívműködés és a bőrpír.
Erős hallucinációkat okozhat, függőséget okoz! 

Mindezek mellett igen látványos növény, ezért néha dísznövényként is ületik. Azonban ez nem ajánlott ha kisgyerek vagy állat hozzáférhet! 

csattanó maszlag

 

Számtalan más növény is megfordul még itt nálunk, legfőképpen tavasszal. Róluk majd, ha eljön újra az idejük egy új bejegyzésben írok. 

2025. május 28., szerda

Miért jó tanyán élni?

 Miért is jó tanyán élni....

 

Természetesen számtalan oka van! A folyamatos teremtési lehetőség, az élettel való együtt működés, vagy csak egyszerűen a minket körülvevő számtalan állat! Nekem például ez már önmagában elég! Ezen a ponton fontos azonban megemlítenem azt is, hogy bár én semmi pénzért nem cserélném el a jelenlegi életformánkat a városi kényelemért, ez az élet nem való mindenkinek! Akinek nem okoz feltöldődést akármilyen probléma esetén az, hogy kint az állatokat figyeli, esetleg a kertben tevékenykedik, annak nem igazán tudnám jó szívvel ajánlani. 

Pontosan ez a tény jutatta eszembe ennek a bejegyzésnek a megírását. Bár nálunk vannak gondok bőven, leginkább persze anyagi természetűek ennek minden létező hozadékával együtt. Mégis tudok őszintén örülni egy kikelt kiskacsának, vagy egy újonnan felfedezett nyuszialomnak. Az élettel teli zöld tájnak, az állatok neszezésének, rikácsolásának, röfögésének, gágogásának! :)  Ha mindez az anyagi nehézség egy városban érne engem pl, sokkal rosszabbul viselném, sokkal kilátástalanabbnak  érezném az életet. Az más kérdés persze, hogy városban mások a lehetőségek, tehát eleve más lenne/lehetne az anyagi helyzetünk. Ami többletbevételt pedig más lehetőség híján költhetnénk a multikban mindenféle "élelmiszer"-re, hatalmas idézőjelben. Azt ugyanis egy percig sem gondolom, hogy az a városi többlet, mondjuk két fizetéssel elegendő lenne, hogy minőségibb, termelői árut tudjunk vásárolni... Ez sem egy elhanyagolható szempont a tanya mellett. Sőt, nyilván vannak, akik kifejezetten ezért döntenek, a tanyára költözés mellett, hogy megtermeljék az egészséges élelmiszert a család számára. Itt folyamatosan a lehetőségek végtelen tárháza vesz körül. Véleményem szerint még gyereket nevelni is könnyebb egy tanyán. Sokszor nem is kell mondani semmit és már tudják, mert megfigyelték az állatokat, a természet működését. Örömmel vannak a természetben és nem tv-t néznek vagy telefont nyokodnak! Szülőként könnyebb helyzetben vagyok itt a tanyán, hiszen számtalan alternatívát találnak a "kütyüzés" helyett! Arról az egyébként nem elhanyagolható tényről nem is beszélve, hogy tisztában vannak a jószágok rendeltetésével, és hogy honnan is származik a hús! Emellett számtalan vadontermő ehető és gyógynövényt felismernek már. Míg én ezeket most tanulom, nekik természetes.

A tanyasi élet folyamatos fejlődésre ösztönöz, de lehet úgy is mondani, hogy kényszerít! Nem lehet megállni és a langyos pocsolyában senyvedni! Az élet körforgása, az évszakok változása, az állatok, növények fejlődése, adnak egy ritmust a mindennapokhoz. Viszont hihetetlen módon kell előre gondolkodni, tervezni! Ami sokszor nem egyszerű, hiszen a napi tevékenységekben is ott kell lenni, de közben arra is kell gondolni, hogy milyen disznót fogunk vágni nem idén, hanem jövő karácsonykor! Mivel a mangalica keverékeknek is bőven kell idő, hogy megfelelő méretűre nőjjenek, erre is gondolni kell. Ennél rövidebb határidővel a konyhában szinte minden nap tervezni kell. Nem úgy van, hogy összeírok egy bevásárlólitát és leszaladok a boltba... Bár ez manapság sokaknak furcsa lehet. Ha egy túrós süteményt szeretnénk hétvégén enni, ahhoz bizony idő kell míg a tejből túró lesz, vagy például egy sajt elkészül. Ha tésztás ételt tervezek, akkor előtte a tésztát is el kell készíteni. Ami ugyan készülhet egyből frissen is, de néha jó, ha egy munkanap után csak főzni kell és már ehetjük is. Egy igazi házi bolongai nálam az abszolút favorit! Ebben az ételben minden megtalálható, Kell hozzá hús, tészta, paradicsomlé és sajt. Mennyi-mennyi munka ebben az egy tál ételben! :) A tanya minden szegletéből, Hús a mangalicától, tészta a tyúkok tojásából, paradicsomlé a kertből és sajt a kecskék tejéből! Ha ez mind megvan, akkor nagyon boldog tudok lenni! :)

Az a tény, hogy az ember igazából folyamatosan teremt, alkot valamit viszi előre az életben. Ha néha nem is sikerül valami, azért visszatekintve mindig talál a tanyasi gazdálkodó örömet, amiért megéri csinálni!  :)  Állandó tanulás és fejlődés, ez a tanyasi élet! :)








2025. április 16., szerda

Visszatérés...

 Sziasztok!

 

Szalad az idő!! Majd két éve, hogy utoljára írtam.... Többször is elgondolkoztam már ennek a bejegyzésnek a megírásán, de valahogy eddig nem nagyon volt meg az ihlet...

Ez az időszak leginkább a próbatételekről és megmérettetésekről szólt számunkra. Mindenféle tekintetben. Pontosan ezért nem is volt kedvem, írni, illetve hát valjuk be őszintén a negatív dolgokat, hibákat az ember inkább csak túlélni és átvészelni szeretné, nem a világ elé tárni... Nagyvonalakban következzen most, hogy mégis mi történt velünk az elmúlt két évben. 

Mi soha nem terveztük azt, hogy teljesen csak a tanyából éljünk, de azt mindenképpen szerettük volna, hogy a munkaidőt/munkát amennyire lehet a tanyasi élethez és a tanyához tudjuk igazítani. Legyen olyan idő amikor a tanyasi dolgokkal tudunk haladni és ez nem megy a gyerekek, család kárára. Az fixnek tűnt, hogy én vagyok itthon, viszem-hozom a lányokat oviba-suliba, intézem az állatokat, kertet mindent, ami a mindennapok része. Karesz pedig eljár dolgozni, hogy az anyagi források is biztosítva legyenek. Többféle lehetőséggel próbálkoztunk. Volt hajnali tejbegyűjtés, pesti munka heti ott tartózkodással, gyári meló... vagy az időbeosztás, vagy a pénz nem volt túl baráti... Ezen a ponton jött egy lehetőség, hogy vállalkozóként napelemszereléssel foglalkozzon. Kicsit talán túlságosan is rápörögtünk erre, és felvettünk egy hitelt, amiből az elindulást terveztük finanszírozni. Kocsi, utánfutó, felszerelések, engedélyek.... Nem születne meg ez a bejegyzés ilyen hosszú kihagyás után, ha ezt egy sikertörténet követte volna.... Természetesen nem így történt... Sok sebből és sokszorosan elvérezve, hosszú hónapok próbálkozása és huzavonája után végül feladtuk ezt a tervet.... Szerencse a szerencsétlenségben, hogy pont jókor hívták Kareszt egy olyan munkaüggyel kapcsolatba, ahova majdnem egy évvel korábban adta be  jelentkezését. A munkahely bevált, és a legjobbkor jött! Mire azonban idáig jutottunk, a fizetnivalók csak gyűltek és a hullámok szinte összecsaptak a fejünk fellett. Itt már nem volt szempont, hogy a munkahely mellett legyen idő a tanyára, csak az hogy legyen egy munkahely, ahonnan fixen bejön a fizetés, hogy a nem túl alacsony törlesztőket fizetni tudjuk... Itt következett olyan másfél év, hogy szinte csak a hitelre és a minimumra jutott, tanya fejlestésre, jószágokra, kerti eszközökre vagy egyszerűen bármire, semmi...A mindennapok kemények voltak és azok még ma is. Ha becsúszik egy javítás, egy gyerekfogászat vagy a kocsi műszakija, hát bizony vacilálás és erősen matekozás megy. Rosszabb esetben kölcsönkérés... De ez még csak az anyagi része a történetnek... Ami még napjainkban is tart és talán év végére enyhül valamit a helyzet...

Ez azonban nem volt elég, ezt ugyanis még valahogy, csak-csak feldolgoztuk volna, ha minden más klappol. Mint azonban a közmondás is tartja "A baj nem jár egyedül." Egy tanyán élünk, és mi totális amatőrök vagyunk, szóval itt sem ment minden simán. Innen kezdődtek a lelkileg is kiszipolyozó történések, amik kis híján a feladásra sarkalltak... Kezdve a kecskék vetélési sorozatával, amit utána kb fél év alatt az anyák elhullása követett. Ezen a ponton az is megfordult a fejemben, hogy adjuk el az egészet és menjünk vissza pestre.... Kaptam új kecsókat, újra próbálkoztam. Volt ellés, de valami ott sem volt kerek, halva született gida, esetlen, lassú fejlődésű kiskecskék, majd egy év alatt ők is elmentek... Jelen pillanatban két kecském van Lili és fia Boldizsár. Makk egészségesek. Az utolsó emukat is levágtuk tavaly tavasszal. 3 évig neveltük őket és egyetlen egy darab tojást nem tojtak ez alatt az idő alatt. Teljes csalódás... Az a tény, hogy évekig etettük azt a rengeteg madarat a horror áru takarmánnyal és tulajdonképpen kudarcot vallottunk velük, nem túl fényes és lelkesítő gondolat. Annyi hasznuk mindenképpen volt, hogy a húsukat ettük és ez egy kicsit azért kárpótol. Sőt, abban az időben még nem voltunk eleresztve más húsfélével, így emut ettünk minden formában. A kert tavaly teljes katasztrófa volt! Pedig minden időben elkészült, sokat foglalkoztam és dolgoztam vele. A szinte dzsungelszerű területet kipucoltam és felástam. Sárgarépa, dughagyma, borsó elvetve még támrendszert is csináltam a borsónak, szépen fejlődik minden, majd jön  valamikor április közepe táján pár nap mínusz, a borsó besárgult, a reteg magba ment... Ez az a pont, ahol még ugyan újra lehetett volna vetni mindent, de persze anyagilag nem áltunk úgy, hogy akár csak 1-2 csomag vetőmagot megvegyek.... Gyönyőrű paradicsom palántákat neveltem, de egyszerűen jött a nyár a 40fok egy begyulladt fog és képtelen voltam a napi kétszeri locsolásra... Este locsoltam, reggelre feléledtek a palánták, majd estére ismét lekonyultak... Mindezt két kannával, slag nélkül... Teljes bukás.... Legalábbis akkor így gondoltam... 

Az ember viszont folyton próbákozik, mindig szeretne valamiben sikert elérni, legalábbis én így voltam vele. Így mikor se a kert nem sikerült, se a legjobban áhított sajtkészíésre nem volt lehetőség, elővettem a joly joker-t, vagyis a tésztázást! Az legalább megy, és még örömöt is szerez. Tojásunk volt/van rengeteg, a tyúkjaim szerencsére gyönyörűen tojnak. Ezen a területen is vannak hiányosságok, de ez még az elviselhető kategória. Keltettem saját csibéket, felnőttek, és most már ők az idei tojóállomány. Szépen végigtojták a telet is, felváltva pihentek, nem volt hiány tojásból. A baromfiudvarral ekkor már egészen meg voltam elégedve. Sikerült libákat is beszerezni és pulykák is voltak, sőt a pulyka tojó keltetett is utánpótlást. A másik sikertörténet, a sertésállományunk és a disznóvágások. Van még bőven hova fejlődni ezen a területen is, de az mindig lesz is. Szilveszterkor levágtuk az első vietnámi disznónkat ketten, segítség nélkül. Ez számomra nagy lépés. Függetlenedés, hogy nem vagyunk senkire rászorulva. Persze, jó buli ismerősökkel, barátokkal, de nem mindig a szórakozásról szól az élet, van, hogy egyszerűen valamit meg kell tenni és akkor pont hiába várnál segítségre.... Tavaly még ismerősökkel vágtuk a malacokat, töltöttük a kolbászt. Sokat tanultunk belőle. Majd februárban a két éves mangalicát, ez alkalommal szintén segítséggel, az állat méretére való tekintettel... Kb 150kg-os jószág volt. Végül egy 3 éves vietnámit vágtunk szintén ketten, belőle készítettük az első teljesen önálló saját kolbászunkat! Disznóhúst nem veszünk már kb 3 éve, ezt azért sikerként lehet elkönyvelni. :) Jelen pillanatban a harmadik turnus csibe kel a keltetőben, melletük van liba és futókacsa is, Eddig 56 csirkém van és két kislibám. Az egyik pulykatojó (Julika) szépen kotlik, remélem lesz pár pipe alatta, ugyanis sajnos a keletőbe bepakolt 19 tojásból mindössze egyetlen egy volt termékeny. Ha lehet ilyet mondani, bár ebben is eléggé ügyetlenek vagyunk még, munka és időzítés okán, a fő atrakció a tanyán talán a nyúltenyésztés. Tavaly is szép számmal volt szaporulat, és úgy látszik idén is lesz. A jelenlegi hibákkal tisztában vagyok a következő szezonra orvosolva is lesznek, remélem. :) Így azt mondhatom, hogy a sertés mellett tyúk/kakas, pulyka és nyúl is kerül az asztalra.

Az anyagi nehézségek is tanítanak, bár nehéz olyankor észrevenni mikor éppen benne van vagyunk nyakig. Saját tapasztalatom, hogy ilyenkor kinyílik a világ, észrevesszük ami az orrunk előtt van, és eddig talán fel sem tűnt. Ilyenek például a tanyán vadon termő ehető és gyógynövények! Ezekből szirupok készülhetnek, de teának is van számtalan kiváló lehetőség. Kicsit nyitottabbá tesz a helyzet az egyéb lehetőségekre. ;)

Ide teszek néhány képet, amik a sikerekről szólnak! Bizonyítva számunkra, hogy bármennyire is van gond, nehézség ez az életforma számtalan lehetőséget kínál az örömre is!  Nagyon fontos, hogy ezeket meg is lássuk és meg is éljük! 


 
 




 




 



2023. július 16., vasárnap

Beszámoló

Jó rég óta nem írtam már... 
Közben nagyon sok minden történt, amit így hirtelen egy bejegyzésben nem is tudnék összegezni... 

Két és fél év telt el mióta beköltöztünk a mi kis tanyánkra. 😊 Az első év még bőven az újdonság  varázsáról szólt, részben rózsaszín ködben fürödve éltük meg az évszakok változását. A sok lehetőség magával ragadott minket, főleg engem, és sok hibát követtünk el, sokszor kellett volna megálljt parancsolni magunknak, de ez akkor nem sikerült. Az új élethelyzet, a számtalan lehetőség ami volt/van a tanyasi életben elsodort, sokszor csak úsztunk az árral. Jobb esetben figyeltünk és tanultunk közben. Azóta sem megy minden tökéletesen, sőt! Nehéz elfogadni, beletörődni, hogy minden márpedig nem megy... Ez nem azt jelenti, hogy fel kéne adni bármit is ami az ember szívében, lelkében élő vágy, csupán annyit hogy a megvalósulásához vezető út hosszabb mint elsőre gondolnánk. Számtalan dolgot tanultam, sokmindent már jobban csinálok és hiszem, hogy pár év múlva még jobban fogom. 😉😊 Idő az is, hogy a saját, családi igényünket /szükségletünket meghatározzuk, akár állattatás szempontjából akár a veteményes felől. Azt kell előállítsunk ami a legszükségesebb nekünk. Úgy érzem jó úton haladunk az önellátás felé! 
Januárban levágtuk az első két malacunkat, Kukoricát és Szalonnát (a két vaddisznó keverék)! Ez hatalmas dolog volt számunkra! A malacokat pár hónapos koruktól mi neveltünk és másfél évesen vágtuk őket. Rengeteg csodás hús, kolbász, szalámi, zsír került így a kamránkba. Ezzel a lépéssel egy nagyot ugrottak, hiszen saját disznóhús kerülhetett végre az asztalra,  saját kolbászunk és sonkánk készült! Remek első vágás volt, most már tudom, hogy mennyi a családi igényük, mi az a disznóhús, kolbász, sonka mennyiség ami nálunk egy évre szükséges. Az utánpótlás biztosítva, télre vágás érett 2 vietnámi keverék sertés és egy mangalica ártány. Az idei szaporulat pedig a jövő évre lesz vágás érett. Szépen kialakul. 😊 A sertések mellett a nyúl szaporulat volt jó, van jelenleg kb 10 vágni való nyuszink. Márciusban vettem húshibrid csirkéket, őket mostanában már vágjuk, esszük. Mit mondjak amúgy nem vagyok elragadtatva tőlük, de ezt is kipróbáltuk... A kecskéknél idén sajnos teljes a katasztrófa! A tél végi toxikus kukoricának hála, az újonc Pannikát kivéve minden anyám elvetélt... ezzel pedig erre az évre a kecsketejről le is mondhattam... Ami az egyik évben már jól megy és azt gondolná az ember, hogy ez a lépcsőfok pipa, jöhet hozzá a következő egy pillanat alatt össze tud dőlni a kártyavár... Van hús, van tojás, még némi alap zöldség is akad, de a tej idén sajnos hiányzik... Számunkra az egyik legfontosabb dolog! Az ilyen helyzetek arra jók, hogy az ember kitapasztalja, hogy tényleg, mi az ami ha nincs akkor hiányzik. Mert akkor azt kell előteremteni. 
A veteményest kezdem teljesen elengedni... egyszerűen képtelen vagyok azzal is napi szinten órákat foglalkozni, amikor jön egy csapadékosabb idő és a hőmérséklet is emelkedik a gyomok megállíthatatlanul elszabadulnak. Itt van az a pont ahol végképp kicsúszik a kert a kezemből. 😅 Ami valamilyen szinten eddig legalább sikerült, az a borsó, van a fagyóban 6-7csomag, van fokhagymám az sztem kitart a következő betakarításig, akad valamennyi vörös és lilahagyma, de ez már messze nem elég egy évre, illetve némi burgonya is termett. Most a tökökön a sor, cukkini és főzőtök van bőseggel, egy kis adag vajbab is akadt már. A nyár sztárja pedig nálam a paradicsom!! Nagyon drukkolok neki és amennyire tőlem telik vigyázok is rá. Legalább 10 üveg paradicsomlét és pár üveg lecsót szeretnék idén végre! 😆😁

Egy szó mint száz, haladunk előre! 😊 Örülök, hogy itt vagyunk, hogy tudjuk mit eszünk és részben a magunk urai vagyunk. 😊






















Szappankészítés a Zsivány-tanyán

Sokszor és sokan kérdezitek a szappanjam receptjét, amit eddig nem írtam egy bejegyzéshez sem. Ez nem azért van mert titkos volna vagy bármi...