2025. július 27., vasárnap

Szappankészítés a Zsivány-tanyán


Sokszor és sokan kérdezitek a szappanjam receptjét, amit eddig nem írtam egy bejegyzéshez sem. Ez nem azért van mert titkos volna vagy bármi ilyesmi, egyszerűen nem tartom magam nagy szappanszakértőnek. :) A neten nálam sokkal profibb készítők töltenek fel különböző tartalmakat a szappanozásról. Viszont a sok érdeklődőre való tekintettel, úgy döntöttem, hogy írok pár sort az én szappanjaimról. :) Nálam teljesen "minimál" szappanok készülnek, nem cifrázom túl. Ennek egyszerű oka van, hogy a tanyán fellelhető hozzávalókból készülnek és a lúg kivételével minden saját, így ingyen van. Elvégre önellátásra törekszünk, így ez a szappannál is a fő szempont. Illentve a saját szappanunk nem tartalmaz semmiféle mesterséges adalékanyagot, környezetkímélő és nem utolsó sorban bőrbarát. 

Egy alap szappanreceptem a következő képpen alakul: 1kg sertés zsír, 380g kecsketej ha van, vagy helyette víz, és 131g lúg. Ezek a számok, így kiszámolva egy bőrbarát szappant eredményeznek, de ha a sertészsír helyett valaki mást használ, esetleg vegyesen akkor újra kell számolni, ugyanis minden zsírnak más az elszappanosodási együtthatója, vagyis más mennyiségű lúg kell hozzá. 

Szükséges eszközök: edények (műanyag és rozsdamentes), mérleg, hőmérő, keverőkanál, botmixer, formák, védőfelszerelésként kesztyű és szemüveg a lúg miatt, illetve nyitott ablak!

Folyamat: Kimérem az összes hozzávalót, külön-külön. A vízhez vagy tejhez ( tej esetében érdemes fagyasztani és a fagyos tejhez adni a lúgot, így elkerülhető, hogy megégjen) óvatosan adagolva, kevergetés mellett hozzáadom a lúgot. Ez nagyon fontos, MINDIG A LÚGOT ADJUK A FOLYADÉKHOZ! A heves exoterm reakció hatására az elegy kb 80 fokra is felmelegszik. Félreteszem, amíg hűl, kb 40 fokosra kell visszahűlnie a következő fázis előtt. Eközben a zsírt is felolvasztom, majd ha szükséges hűtőfördővel hűtöm mindkét alapanyagot. Ha elérték a várt 40 fokot a LÚGOT A ZSÍRHOZ ÖNTÖM! Fokozatosan, több részletben, és kezdődik a keverés. Botmixerrel keverem míg puding állagú nem lesz. Ez a rész elég sokáig tart, akár 15-20 percig is! Amikor elérte a megfelelő állagot, ( ha kiemelem a mixert nyomot hagy a masszában a visszaeső csepp) hozzáadom a szárított gyógynövényeket. Illetve ilyenkor lehetne, színezni és az illóolajat is hozzáadni. Átkeverem és szilikon formába öntöm. Sütőpapírt teszek a tetejére, letakarom egy törölközővel és 24 óráig békén hagyom kihülni.  Fontos, hogy lassan hűljön, különben törékeny lehet a szappan. 24 óra után kiveszem a formákból, ami nagyobb tömbbe lett öntve ilyenkor érdemes felvágni a kívánt méretre, ugyanis még elég lágy ahhoz, hogy ezt törés nélkül megtehessem. Tálcára téve 4-6 hét száradás vár rájuk. :D  Ezt az időt még ki kell bírni mielőtt kipróbálhatnánk a szappankáinkat, minél tovább szárad annál jóbb lesz.

 A júniusi szappanjaim ma végre lekerültek a szekrény tetejéről, letelt a 6 hét, immár használatra készek! 😃 

A sárga szappan sertés zsír-kecsketej felhasználásval készült és szárított körömvirág szirmok kerültek bele.

A fehér szappan sertés zsír-csalánfőzet (víz+csalán) valamint plussz szárított csalán hozzáadásával készült.  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szappankészítés a Zsivány-tanyán

Sokszor és sokan kérdezitek a szappanjam receptjét, amit eddig nem írtam egy bejegyzéshez sem. Ez nem azért van mert titkos volna vagy bármi...